Sagan om Emily del 12: En intervju med Magnus Johansson, ansvarig över hjulmotorerna i NEVS Emily GT
En lång historia hos SAAB
Magnus resa började på SAAB som automationstekniker där han jobbade mycket med robotar, elmotorer, växelriktare och andra komponenter som idag sitter i elbilar.
År 2009 så ville han och några ifrån föreningen Elbil Sverige bygga en bra elbil. SAAB sponsrade med en SAAB 9-3 och ombyggnationen utav fossilbilen till att gå på el skedde i Magnus lada.
Konkursen av SAAB blev ett faktum 2011 och Magnus började jobba med industriella fläktar på annat håll. 2016 fick han ett samtal från NEVS från chefer som hade hört talas om projektet med SAAB 9-3 i ladan och frågade ifall Magnus ville syssla med elmotorer och växelriktare på heltid.
Svaret blev: Ja

hjulmotorer blev det självklara valet
Han började först med DC-DC omvandlare hos NEVS och blev senare ansvarig över drivlinor. Första bilen han hade ansvar över var NEVS 9-3, en svensk bruksbil som inte hade fokus på prestanda. Magnus och några andra på NEVS trodde starkt på hjulmotorer och dom monterade såna på en NEVS 9-3 för att testa. Resultatet blev väldigt fina köregenskaper och mer utrymmen i kupén
År 2019 så köpte Evergrande bolaget NEVS. Peter Dahl och Frank Smit åkte ner till Kina för att få uppdraget utav ägarna att tillverka en stor sedan som har fokus på prestanda. Dom positiva testerna med hjulmotorerna i NEVS 9-3 visade att hjulmotorer är rätt väg att gå även med den nya bilen Emily. Så förutom att Evergrande köpte upp NEVS så köptes även företaget Protean upp som tillverkade hjulmotorerna.
Fördelar med hjulmotorer är förbättrade köregenskaper och bättre utrymmen i kupén. Två fördelar som är unika och prisade för Emily GT. Den stora nackdelen med hjulmotorer är kostnaden då det krävs bland annat 4 stycken växelriktare och magneter som kostar pengar.

planer fanns att implementera 48v lågspänningssystem i nevs emily gt
En rolig detalj är att under tiden projektet Emily pågick så fick Magnus en elevingenjör som han skulle sysselsätta. Tillsammans så ritade dom upp ett 48V lågspänningsarkitektur till bilen, istället för dagens 12V. Det ger fördelar att kabelstammen i bilarna blir tunnare, sparar material och väger mindre. Elavdelningen på NEVS sade ifrån och 48V-ritningen lades i en "bra att ha låda". Den planritningen plockades upp några månader senare, men strax efter så tog pengarna slut från Evergrande.
Projektet med Emily tog tvärstopp år 2020 efter 10 månaders intensivt arbete och projektet är i dagsläget till försäljning. Så jag passade på att fråga vad Magnus vill se i Emily GT ifall bilen skulle produceras idag, förutom 800V arkitektur som bilen är förberedd med. Han vill ha två permanentmagnetmotorer i bak och två induktionsmotorer i fram för att få längre räckvidd.

Idag är Magnus pensionär och jag frågade honom ifall han skulle vara sugen att jobba med Emily om projektet blev sålt och han fick chansen.
Magnus svarar: -"Dom dagarna är förbi, men att vara en Senior Advisor skulle jag nog kunna tänka mig"
